Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ;

Πόσο στοιχίζει σε έναν αλλοδαπό η ανανέωση (επανακατάθεση δικαιολογητικών) της βεβαίωσης που έλαβε όταν κατέθεσε προ διετίας δικαιολογητικά για άδεια παραμονής; Τα πιο κάτω στοιχεία προκύπτουν από καταγγελίες.

Α) Γνήσια βεβαίωση ενσήμων ΙΚΑ (με πλαστά στοιχεία όμως): 200 ευρώ
Β) Πλαστή σύμβαση εργασίας (με αληθινά στοιχεία εργοδότη): 50 ευρώ
Γ) Φορολογική δήλωση (με πλαστή σφραγίδα παραλαβής από ΔΟΥ): 50 ευρώ
Δ) 100% πλαστή φορολογική ενημερότητα (με αληθινή επικύρωση): 50 ευρώ
Ε) Πλαστό μισθωτήριο κατοικίας (με αληθινή θεώρηση ΔΟΥ): 50 ευρώ
ΣΤ) Πλαστό φωτοαντίγραφο θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας: 50 ευρώ

Σύνολο: 450 ευρώ + 300 ευρώ παράβολο + 150 ευρώ στον δικηγόρο που θα καταθέσει στο Δήμο τα δικαιολογητικά, δηλαδή τελικά 900 ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά, το κράτος παίρνει τα 300 αλλά αγνοεί τα υπόλοιπα καθώς τα χρήματα για τα πλαστά έγγραφα, πάνε στα χέρια των επιτήδειων και ο δικηγόρος συνήθως δεν εμφανίζει ποτέ τα χρήματα που έλαβε.
Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό (πλαστά δικαιολογητικά για ανανέωση μιας βεβαίωσης για έναν φάκελο που πιθανά είναι άδειος καθώς υπήρξε (και ίσως υπάρχει ακόμα) κύκλωμα που παραλάμβανε αιτήσεις χωρίς ή με πλαστά δικαιολογητικά και κρατούσε τον φάκελο στο Δήμο, ώστε να μη φανεί σύντομα στην Περιφέρεια, η πραγματικότητα που θα οδηγούσε σε απόρριψη. Επίσης, το ΙΚΑ χάνει χρήματα που θα εισέπραττε αν ο αλλοδαπός ήταν πραγματικά νόμιμος και τα ένσημά του ήταν αληθινά.
Όλα αυτά τα στοιχεία, μας τα έχουν καταγγείλει αλλοδαποί με αναφορές σε Δήμους από πολλά μέρη της Ελλάδας.
Ζητάμε την άμεση αναμόρφωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραμονής.
Θα επανέλθουμε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους

Ελευθεροτυπία.Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε μεταβατικό στάδιο νομιμοποίησης που κατέχουν μπλε βεβαίωση τύπου Α θα μπορούν στο εξής να πηγαινοέρχονται στις χώρες καταγωγής τους όσες φορές επιθυμούν τον χρόνο, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τροποποιηθεί νομική διάταξη, ούτως ώστε και όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά αποφάσεων της διοίκησης που δεν τους χορηγεί άδεια παραμονής, να απολαμβάνουν το ίδιο μέτρο μέχρι την τελεσίδικη λύση της εκκρεμότητάς τους.

Ο υπουργός τόνισε ότι «με την απόφασή μας αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους νόμιμους μετανάστες να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στη χώρα τους για προσωπικούς, οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η μουσουλμανική γιορτή της 28ης Νοεμβρίου.

»Ταυτόχρονα, επιθυμώ να σας ανακοινώσω ότι το υπουργείο θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου 3386/2005, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε ο πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος καταθέτει εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης της άδειας διαμονής και λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος έχει λάβει μονάχα την μπλε βεβαίωση τύπου Α, να θεωρείται ότι έχει δικαίωμα εξόδου από τη χώρα».

Πάντως οι μετανάστες αυτών των κατηγοριών δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, παρά μόνο στις πατρίδες τους.

Στο μεταξύ ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, και τον διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την εξέταση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων ασύλου θα επισπευσθούν. Οι διαδικασίες, όπως ανακοινώθηκε, θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι θα παραμείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Το άσυλο δεν είναι αστυνομικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, συζητήσαμε με τον κ. επίτροπο το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων μας στο πλαίσιο του Frontex και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της συμφωνίας του Δουβλίνου, που είναι πολύ άδικη για τη χώρα και πρέπει να αλλάξει, ούτως ώστε να μη δέχεται η χώρα ως επιστροφές πάρα πολλούς χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι λένε και υποστηρίζουν ή υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών ότι προέρχονται από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρό είπε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Frontex και να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για την παράνομη μετανάστευση.