Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους

Ελευθεροτυπία.Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε μεταβατικό στάδιο νομιμοποίησης που κατέχουν μπλε βεβαίωση τύπου Α θα μπορούν στο εξής να πηγαινοέρχονται στις χώρες καταγωγής τους όσες φορές επιθυμούν τον χρόνο, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τροποποιηθεί νομική διάταξη, ούτως ώστε και όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά αποφάσεων της διοίκησης που δεν τους χορηγεί άδεια παραμονής, να απολαμβάνουν το ίδιο μέτρο μέχρι την τελεσίδικη λύση της εκκρεμότητάς τους.

Ο υπουργός τόνισε ότι «με την απόφασή μας αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους νόμιμους μετανάστες να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στη χώρα τους για προσωπικούς, οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η μουσουλμανική γιορτή της 28ης Νοεμβρίου.

»Ταυτόχρονα, επιθυμώ να σας ανακοινώσω ότι το υπουργείο θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου 3386/2005, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε ο πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος καταθέτει εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης της άδειας διαμονής και λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος έχει λάβει μονάχα την μπλε βεβαίωση τύπου Α, να θεωρείται ότι έχει δικαίωμα εξόδου από τη χώρα».

Πάντως οι μετανάστες αυτών των κατηγοριών δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, παρά μόνο στις πατρίδες τους.

Στο μεταξύ ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, και τον διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την εξέταση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων ασύλου θα επισπευσθούν. Οι διαδικασίες, όπως ανακοινώθηκε, θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι θα παραμείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Το άσυλο δεν είναι αστυνομικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, συζητήσαμε με τον κ. επίτροπο το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων μας στο πλαίσιο του Frontex και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της συμφωνίας του Δουβλίνου, που είναι πολύ άδικη για τη χώρα και πρέπει να αλλάξει, ούτως ώστε να μη δέχεται η χώρα ως επιστροφές πάρα πολλούς χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι λένε και υποστηρίζουν ή υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών ότι προέρχονται από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρό είπε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Frontex και να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για την παράνομη μετανάστευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου